30 büyükşehirden 4 bini aşkın kişi verdikleri imzalar ile yaşadıkları şehirlerin belediyelerinden hazırlayacakları 2025-2029 stratejik planlarında yenilenebilir enerji dönüşümünün önceliklendirilmesini talep etti. İmzaları stratejik plan dönemi sonlandırılmadan belediyelere teslim ettik.

 

İklim için 350 Derneği Başkanı Efe Baysal, kampanyaya İstanbul için imza verenlerin taleplerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilettikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Adil, ekonomik, çevre ve iklim dostu enerjiye ulaşımın her yurttaşın temel hakkı olduğuna inanıyoruz. Öte yandan son yıllarda yaşanan küresel enerji krizi ve artan enerji maliyetlerinin hepimizin üzerinde ciddi bir ekonomik yüke sebep olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Bu çerçevede 31 Mart yerel seçimleri ardından internet sayfamız üzerinden başlattığımız kampanyada 30 büyükşehir belediyesinin hazırlamakta oldukları stratejik planlarında ucuz, ulaşılabilir ve temiz enerjiyi merkezine alan politikalar geliştirmelerini talep ettik. Zira kentlerde yenilenebilir enerji kullanımının ve enerji verimliliğinin artırılması, hem sera gazı salımlarının azaltılması için hem de tasarruf sağlanması için azami önem teşkil ediyor. Böylece enerji dönüşümünü önceliklendiren bir büyükşehir belediyesi hem iklim kriziyle hem de enerji yoksulluğuyla aynı anda mücadele edebilir; sağladığı tasarrufu da kamu hizmetlerinin ve sosyal politikaların geliştirilmesine aktarabilir.

350 olarak, imzalar aracılığıyla büyükşehir belediyelerine ilettiğimiz taleplerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Belediyelerin stratejik planlarını açıklamaları ardından bu konuda adım atmayan belediyelere taleplerimizi iletmeye devam ederken stratejik planları aracılığıyla konuya dair taahhüt veren belediyelerin de takipçisi olacağız.”

Büyükşehir belediyelerinin 2025-2029 stratejik planlarında yenilenebilir enerji dönüşümünün önceliklendirilebilmesi için yer alması istenen şunlar:

  • Başta belediye yerleşkeleri ve kamu binaları olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği artırılmalı ve 2029 yılına kadar belediye kurumsal elektrik tüketiminin tamamı yenilenebilir enerjiden karşılanmalı.
  • Yeni yapılacak ve yenilenecek tüm binaların çatıları güneş enerjisi panellerinin kurulumuna uygun hale getirilmeli ve bu binaların 2029 yılına kadar en az %50’sinde çatı tipi güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanmalı.
  • Belediye, bünyesinde enerji çözüm noktaları oluşturmalı. Bu noktalar aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği/tasarrufu hakkında bilgilendirme yapılmalı; yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş konusunda rehberlik sunulmalı.

 

 

 

FacebookTwitter