Türkiye, artan enerji maliyetleri, iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olayları, doğal afetler ve daha da derinleşen yoksulluk gibi zorluklarla karşı karşıya. Enerji maliyetlerini düşürmek, afetlere dirençli hale gelmek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak iklim eylemine katkıda bulunmak için acilen esnek ve kendi kendine yeten bir enerji sistemine ihtiyacımız var. 

Hali hazırda Türkiye’de hastanelerden okullara, ibadethanelerden belediye binalarına, stadyumlardan semt pazarlarına halka hizmet veren yerlerde güneş panelleri görmeye başladık. Üstelik Türkiye’nin yüksek güneş potansiyeline bakıldığında atılacak küçük adımlarla kazanılacak büyük fırsatlar var. 

Peki halka hizmet amaçlı binalar elektriğini güneş enerjisinden sağlarsa bunun topluma ne gibi faydası olacak?

  • Faturalar düşecek, tasarruf artacak. Kamu hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılacak,
  • Fosil yakıtlara bağımlılık azalarak enerji bağımsızlığı sağlanacak,
  • Yerel istihdam artacak,
  • Hem çevre hem de iklim korunacak,
  • Afet dönemlerinde enerji güvenliği sağlanacak.
Afet döneminde güneş enerjisinin rolü nedir?

6-7 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremler bizlere güneş enerji sistemlerinin, afet zamanlarında ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Acil müdahale anında, afet koordinasyonu ve enkaz arama-kurtarma alanlarında şebekeden bağımsız elektrik temini, çatılarında güneş enerjisi sistemi bulunan binalar ve acil durum toplanma bölgelerindeki güneş kurulumları ile de sağlanabilir. Bu sistemler depolamalı kurulduğu takdirde 2-4 günlük kesinti halinde bütün apartman sakinlerinin ihtiyaçlarına yönelik elektrik sağlanabilir ya da toplanma alanlarına elektrik temin edebilir. 

 

change.org’da Ekosfer, Fosil Yakıtların Ötesi, Greenpeace Türkiye, Mekanda Adalet Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Yeşil Düşünce Derneği, YUVA, 350 Türkiye tarafından başlatılan imza kampanyasında, kademeli olarak hizmet amaçlı binalarda güneş enerjisinin zorunlu olması için şu talepler dile getirildi: 

  • Bugünden itibaren tüm yeni binaların çatıları güneş enerjisi sistemlerine uygun şekilde inşa edilmeli.
  • 31 Aralık 2026 tarihine kadar, taban alanı 250m2’den büyük olan tüm yeni yapılan veya önemli tadilat geçiren hizmet amaçlı binaların çatılarına güneş enerjisi zorunluluğu getirilmeli.
  • Mevcut hizmet binalarının taban alanı:

(i)      2000 m2’den büyük olanlar için 31 Aralık 2027’ye,

(ii)     750 m2’den büyük olanlar için  31 Aralık 2028’e,

(iii)    250 m2’den büyük olanlar için 31 Aralık 2030’a kadar teknik olarak uygun olması ve işlevsel olarak uygulanabilir olması durumunda çatılarına uygun güneş enerjisi tesisatlarının kurulması sağlanmalı. 

  • Kurulum izni, şebeke bağlantıları ve finansmana erişim konularında kolaylaştırıcı önlemler de aynı zamanda yönetmelik ile güvence altına alınmalı.
FacebookTwitter