İklim İçin 350 Derneği ile Polonyalı sivil toplum kuruluşu RTON ortaklığında “Kömür ve Teminatları: Türkiye’nin Enerji Ortamını ve Sigorta Sektörünü Keşfetmek” adlı bilgi notu yayınlandı. Küresel ölçekte sigorta sektörünün iklim krizine karşı duruşu, bu konuda aldığı (veya alamadığı) önlemler sıkça gündeme gelse de Türkiye’de bu konuda detaylı bir çalışma bulunmuyor. Bu bilgi notuyla, bu konudaki tartışmalara Türkiye’den katkı koymak ve Türkiye özelinde sigorta sektörünün iklim kriziyle mücadelede atması gereken adımları detaylandırmak için bir başlangıç noktası olması hedefleniyor.

Bilgi notunda kömürün rolü, sigorta sektörünün stratejileri, kamuoyu söylemi, yasal düzenlemeler ve sivil toplum katılımı başta olmak üzere Türkiye’nin değişen enerji ortamını inceliyor. Bilgi notu, ayrıca sigorta sektörünün Türkiye’deki kömür madenciliği ve enerji santralleri üzerindeki etkisi ile Türkiye’de faaliyet gösteren büyük şirketlerin sigorta stratejilerini özetleyerek kömür kapsamı ve sürdürülebilirlik konusundaki duruşlarını detaylandırıyor.

Bilgi notundan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Özellikle Avrupa menşeili birçok uluslararası sigorta şirketi, küresel eğilimlerle uyumlu olarak kömür endüstrisiyle ilişkilerini yeniden gözden geçirmiş olduğu ve kömürlü termik santraller ve madenler için teminat vermekten kaçındığı gözlemleniyor.
  • Bu değişim, Türkiye’deki kömür projelerinin Avrupa harici alternatif sigorta seçenekleri, parametrik sigorta ve yenilenebilir enerji sigortacılarıyla işbirliği arayışına girmesine neden oluyor.

“Kömür ve Teminatları: Türkiye’nin Enerji Ortamını ve Sigorta Sektörünü Keşfetmek” adlı bilgi notuna ulaşmak için buraya tıklayabilirsin.

Click on this link for the information note in English.

FacebookTwitter